Ga direct naar:
De Hollandse waterlinie 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat is de Hollandse Waterlinie?

De Hollandse Waterlinie is een uitgestrekt gebied waar vroeger een geweldig verdedigingsmechanisme te vinden was. De nieuwe Hollandse Waterlinie was namelijk een goed uitgedachte verdedigingslinie. Water was het verdedigingswapen. Als de vijand eraan kwam, konden hele stroken weiland tussen Muiden en de Biesbosch onder water gezet worden. Het land werd daardoor moeilijk begaanbaar voor de vijand. De linie deed dienst van 1815 tot ongeveer 1940.

 

Een aantal hooggelegen gebieden bleven droog en op deze plekken werden forten gebouwd. Ze waren verboden terrein voor de burger, stonden niet op de civiele kaart en er mocht niet worden gefotografeerd. Zelfs de meeste militairen die op de forten werkten, kenden de ins and outs van de forten niet. Een aantal van deze forten zijn wel  te bezichtigen. Tevens bestaat de Hollandse waterlinie uit verschillende vestingssteden.

 

 

 

 

 

 

Overzicht en mogelijkheden

 Vestingsteden:

- Muiden

- Weesp

- Naarden

- Woudrinchem

- Gorinchem

 

Forten:

In totaal zijn er 32 forten die verdeeld zijn over noord, midden en zuid. De verschillende forten zijn te vinden via de volgende link:

www.hollandsewaterlinie.nl

 

Voor de officiële website kunt u naar de volgende link:

www.hollandsewaterlinie.nl 

 

In dit gebied vindt u twee bezoekerscentra en diverse musea. Ook kunt u hier overnachten op een fort of actief de omgeving verkennen. U kunt namelijk de uitgezette routes volgen over land en zelfs varen is hier een optie.

 

 

 

 

 

 

De Hollandse

       Waterlinie nu

De Waterlinie heeft echter nooit de kans gekregen om te tonen of het systeem werkt. In de Tweede Wereldoorlog waren de oorlogstechnieken namelijk al zo ver gevorderd dat de Duitsers simpelweg over de linie heenvlogen. De linie is echter wel drie keer in staat van verdediging gebracht. In 1870 toen de Frans-Duitse oorlog dreigde uit te draaien op een Europese oorlog, tijdens de Eerste Wereldoorlog en de laatste keer in 1939 toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak.

 

De Hollandse Waterlinie is hedendaags ook een schitterend natuurgebied dat per voet of fiets te bezoeken is. Ook kunt u natuurlijk een dag besteden aan het langsgaan in alle vestingdorpen of het bezoeken van de forten. Hier kunt u natuurlijk alle informatie vinden over dit bijzondere verdedigingssysteem.

 

 Bumbella met 2 kinderen op een bankje. Bumbella is de mascotte van camping de Vergarde in de Betuwe.