Ga direct naar:
Bloesemtijden

Camping de Vergarde: Betuwe Bloesemtijd

Elk jaar trekt de Betuwe vele tienduizenden bezoekers die genieten van de bloeiende boomgaarden.  Eerst komt de sneeuwwitte pruimenbloesem uit de knop, direct gevolgd door de kersen. Daarna tonen de perenbomen hun witte pracht en tenslotte sluiten de appelbomen de bloesemtijd af met een zachtroze kleur.


Bloesemperiode

April is de beste maand om al dat moois te gaan bekijken. De bloesemperiode kan wat afwijken door het weer. Een koud voorjaar kan een vertraging opleveren van enkele weken, maar een lekker lentezonnetje kan de bloei weer bespoedigen. Wilt u weten hoe ver de bloesem nu al is? Op de website www.bloesem.info wordt de actuele bloesemstand van de Betuwe aangegeven.


Beslist het bezoeken waard is de beroemde Appeldijk bij het Betuwse Tricht, zo'n 9 kilometer westelijk van Camping de Vergarde. Prachtig slingert de dijk zich tussen de rijen goudrenetten, die zich eind april in hun volle glorie tonen. De dijk voert langs de Linge en biedt op vele plaatsen een prachtig uitzicht op de dorpen aan de overzijde. Het Appeldijkje is onderdeel van de Heerlijkheid Marienwaerdt. Soms wel het openlucht museum van de Betuwe genoemd.

 

Betuwse bloesem

 

Hoogstam of laagstam

De fruitteelt van nu is grootschalig geworden. Boomgaarden met hoogstambomen hebben vaak plaatsgemaakt voor lange rijen lage fruitboompjes die gemakkelijker onderhouden en geoogst kunnen worden. De lage bomen dragen al na twee jaar vrucht. Velen van dit soort boompjes en boomgaarden zult u aan de Erichemseweg vlakbij camping de Vergarde aantreffen. Hoogstammen hebben op z'n minst tien jaar nodig om vrucht te dragen. De laatste jaren spannen diverse organisaties zich in om de hoge bomen te behouden.


Mooiste Bloesemplekjes

Behalve landgoed Mariënwaerdt tussen Beesd en Tricht vindt u ook veel bloesempracht tussen de Oranjestad Buren en het plaatsje Buurmalsen op de idyllische Kornedijk. In Deil op zo'n 16 km van Camping de Vergarde treft u langs de Linge Landgoed Noordenhoek. Wat verder van de Camping de Vergarde af vindt u ook prachtige bloesemplekjes: Zo is tussen Kesteren en Opheusden de omgeving van de Rijnbandijk beslist de moeite waard. Dit geldt ook voor de Marspolder bij Lienden, waar het uitzicht op de overzijde van de Rijn met de bossen van de Utrechtse Heuvelrug schitterend is.Pony Diddi eet bloemetjes. Camping de Vergarde, Betuwe, Gelderland, midden-Nederland